Fødselshjælperens rolle er vigtig, fordi der er travlt på fødegangene!

Når der er ro og nærvær under kvindens fødsel, slapper hun mere af og føler sig tryg. Det betyder, at hun ofte vil åbne sig hurtigere og i de fleste tilfælde føde uden smertelindring. Her kommer rollen som fødselsterapeut ind i billedet. Som fødselsterapeut skaber du en fin balance mellem den kommende nye familie og den virkelighed der er med travlhed og ofte for få hænder på fødestuen.

For der er blevet travlt på fødegangene. Der er blevet skåret ned på personalet, et lukket barselshotel og kvinder som bliver sendt hjem få timer efter de har født. Det er den virkelighed, du som fødselsterapeut vil møde. Efter der er skåret i sundhedssystemet er der ikke altid den ro og tid, der bør være under og efter en fødsel. En ro, som er så essentiel og vigtig for den nybagte familie. Ro og nærvær skal der til for at alle kommer godt fra start. Det skaber de bedste betingelser for at amningen kommer godt i gang og en mor, der ikke føler sig presset og stresset over andet end selve den kæmpe forandring, det er at blive mor.

Derfor er der travlt på fødegangene

Barselshotellet på Rigshospitalet lukkede den 17. december 2018 og som reaktion på varsling af lukningen, fik det klinikchef Morten Hedegaard til at opsige sin stilling. Det gav en masse uro og utryghed blandt især de gravide kvinder. Efter lukningen af barselshotellet, bliver kvinder, der har født uden komplikationer, sendt hjem fire timer efter de har født.

Til pressen sagde Morten Hedegaard bl.a.: ”Betingelserne, vi arbejder under – og som de fødende udsættes for – bliver ringere og ringere. Det er for mig blevet en større og større belastning. Jeg sover dårligt og har gjort det i al for lang tid.”

Som fødende kvinde skal hun som minimum føle tryghed og nærvær, når hun går ind på en fødestue med tiltagende veer. Her har fødselsterapeuten en vigtig rolle og plads at udfylde. Vi skal gøre det, vi er allerbedst til, nemlig at vejlede, støtte, opmuntre, guide, nøde, holde hånd, klud og spand, pruste, smile og være til stede så den fødende kan koncentrere sig om at føde sit barn. Ligesom jordemoderen også kan føle sig tryg ved vores tilstedeværelse så hun også kan gøre det, hun er bedst til, at hjælpe alle de skønne babyer til verden uden stress og jag.

Her kan du se et indslag TV2 Lorry lavede i forbindelse med, at der blev sat fokus på travlheden på fødegangene. Her fortæller Izabella Winther og en af hendes klienter som Izabella fødte med, om det at hyre en fødselsterapeut til at være med til fødslen. Se indslaget her

Se indslag om travlheden på fødegangene

Her kan du se et indslag TV2 Lorry lavede i forbindelse med, at der blev sat fokus på travlheden på fødegangene. Her fortæller Izabella Winther og en af hendes klienter som Izabella fødte med, om det at hyre en fødselsterapeut til at være med til fødslen.

Se indslaget på TV2 Lorry

Hvad siger de nybagte mødre efter en fødsel med en fødselsterapeut?

At være en del af en den største begivenhed i en kvindes liv, er en blandet følelse af at være overvældet og samtidig ydmyg. Som fødselsterapeut vil du opleve en intensitet og et nærvær som ikke kan sammenlignes med nogen anden livsbegivenhed Her kan du læse et lille udpluk af, hvad klienterne siger efter en fødsel med en fødselsterapeut Izabella Winther:

”Izabella var der hele tiden. Hun havde en helt særlig evne til at være nærværende og med meget stor situationsfornemmelse og ekspertise at gøre præcis det, der hjalp bedst i enhver given situation.

“Hvordan hun formår at falde så godt ind, vides ikke, men hun har virkelig en fantastisk evne til at blende ind, og det lykkedes hende også at have et rigtig godt samarbejde med jordemoderen og sygeplejerskerne.”

“Under selve fødslen var Izabella en stor hjælp. Min datter ville til verden en aften med meget travlhed på fødegangen og Izabella var, sammen med min kæreste, med til at skabe det “rolige rum” omkring mig, som jeg havde brug for. Izabella var god til at fornemme, hvad jeg havde brug for og hun hjalp os med at få en fornemmelse af, hvor langt jeg var i fødslen.”

“Hun er med sit rolige sind god til at tune ind på ens individuelle behov. Fx havde jeg under fødslen brug for at holde i hånd gennem samtlige veer – og Izabellas hånd var der hver gang, jeg greb ud efter den. Izabella bevarede overblikket og informerede mig og min kæreste om, hvor langt vi var i forløbet og hun havde løbende en god dialog med jordemoderen.”

Se filmen med Kristine som fortæller, hvordan det var at have en fødselsterapeut (doula) med til hendes fødsel.

Bliv uddannet doula og fødselsterapeut

Der er behov for flere uddannede doulaer og fødselsterapeuter pga. presset på fødegangene. Du kan lære det livgivende håndværk på kun 6 måneder?

Kom til infomøde

Hvis du overvejer at starte på fødselsterapeut-uddannelsen, kan du komme til et gratis infomøde, hvor du kan møde underviserne og høre mere om uddannelsen