3 gode grunde til at skuespiller Mathilde Norholt uddannede sig til Fødselsterapeut

af | 18. feb 2023

“Jeg valgte Fødselsterapeutens uddannelse af tre grunde: kedsomhed, personlig og spirituel interesse og en feministisk, politisk aktivisme,” fortæller skuespiller Mathilde Norholt, der netop er blevet certificeret fødselsterapeut. 

Hun er ligesom langt de fleste danske skuespillere freelancer. Det betyder, at der i nogle perioder er rigtig meget at lave, og i andre periode ingenting. Den perfekte storm af Corona, konflikt omkring skuespillernes overenskomstaftale og inflation har sat både teater- og tv-produktion et par år bagud.

“Alle freelancere har haft det svært, og jeg keder mig, når jeg ikke er i gang. Samtidig har jeg siden min datters fødsel i 2017 interesseret mig for processen fra graviditet til baby lander og hele det fjerde trimester. Både det spirituelle og det fysiske i at gro et lille menneske i sin egen krop,” fortæller Mathilde.

doulauddannelse

Læn dig tilbage, og så vil svaret udfolde sig

På en blanding af utålmodighed og passion googlede Mathilde sig frem til Fødselsterapeuten og et par andre doula uddannelser. Fødselsterapeutens uddannelse blev ved med at dukke op i hendes bevidsthed, så hun rakte ud til stifter af uddannelsen Izabella Winther. 

“Hun tog sig tid til at tale med mig og sagde nogle ting, som ramte helt ned i kernen af mig. Jeg havde en masse spørgsmål om, hvor mange penge man kan tjene, og hvor tit man kan få arbejde som fødselsterapeut. Jeg savner noget sikkerhed og blev meget konkret. Izabella tog det helt roligt og sagde: “Det er sjovt, du spørger om de ting. Det er en meget maskulin energi, men uddannelsen er handler om kvinder, og det er den feminine energi, vi skal ind i. Det bedste jeg kan sige er, at du skal prøve at læne dig lidt tilbage, og så vil svaret udfolde sig for dig.” Jeg blev helt berørt, fordi hun ramte lige ind i noget, som er et tema for mig,” griner Mathilde. 

Hun fortæller, at hun er vædder i soltegn. For de astrologisk uindviede er det et viljestærkt og handlingsorienteret stjernetegn fyldt med energi og med meget lidt tålmodighed. 

“Uden at vide det – eller måske vidste hun det, for Izabella er super skarp til at aflæse personlighed – ramte hun noget, som jeg havde brug for at høre. Det var en af grundene til, at jeg valgte Fødselsterapeutens uddannelse.”

Mathilde er ikke bare astrologisk interesseret. Hun har et stærkt spirituelt fundament. Derfor var det også vigtigt for hende, at Fødselsterapeutens uddannelse gav plads til, at man kunne tage sin egen spiritualitet med.

“Mange andre doula uddannelser har en meget defineret spirituel tilgang. Jeg havde brug for noget mere konkret faglig viden. Jeg har allerede forståelsen for, at fødslen kan være en port til transformation for kvinden og alt det der,” siger Mathilde. 

 

For alle dem, der ikke bliver hørt

Ud over kedsomheden og den personlige, spirituelle interesse for graviditet, fødsel og efterfødselstid er Mathilde også optaget af det politiske aspekt af feltet – og særligt rammerne for dem, der arbejder i det.

“Retten til det gode moderskab kommer i et fællesskab. Vi siger, at vi er et velfærdsland, men kvinderne bliver ikke hørt. Kvindefag som jordemødrene og sygeplejerskerne har i mange år råbt på bedre vilkår, fordeling og økonomi. Nu har vi igen en regering, som tilsidesætter den vigtige viden, som fagpersoner står frem med. Den feministiske, politiske interesse i feltet er helt sikkert også en grund til, at jeg valgte at tage uddannelsen hos Fødselsterapeuten og selv blive klogere på faget,” fortæller Mathilde. 

Hun vil ikke selv bruge uddannelsen som springbræt til at arbejde på fødegangene. Hun vil gøre en forskel for en målgruppe, hun har et unikt indblik i. En målgruppe hvis vilkår ofte også bliver overhørt. 

“Mange kreative og freelancere bliver ikke mødt af samfundet, og det kan være svært at forstå deres arbejdsvilkår, hvis man ikke kender dem indefra. Derfor vil jeg gerne bruge uddannelsen til at arbejde terapeutisk med førfødselssamtaler og efterfødselssamtaler inden for min egen branche. Både for kvinder og mænd,” siger Mathilde. 

Som freelancer eller selvstændig er der andre vilkår i forhold til eksempelvis barsel, som kan være begrænsende både i forhold til graviditet, fjerde trimester og den mere arbejdsrelaterede skabertrang. 

“Jeg har en veninde, som var på optagelse fire dage efter, hun havde født. Hun er et powerhouse og hendes baby var meget nem i den periode, men hvad nu hvis det ikke havde været sådan? Hvis fødslen var gået dårligt, eller baby havde kolik og amningen ikke fungerede. Så havde det ikke kunne lade sig gøre, og så havde hun mistet et job. Men vi gør det, for det er sådan det er. Jeg har også selv en firmadrøm sammen med to veninder. Men jeg vil gerne have flere børn, og hvis jeg starter virksomhed og er freelancer, så skal jeg selv betale min barsel. Det er så latterligt, at systemet i 2023 ikke kan favne folk, der er freelancere.” 

Magiske møder

Mathilde har ikke en forkromet plan for, hvordan hendes fødselsterapeutiske virke skal folde sig ud ved siden at skuespillerarbejdet. Hun læner sig, som Izabella rådede hende til, lidt mere tilbage og lader svaret udfolde sig. Som autodidakt skuespiller kender hun værdien af at lære i processen, og er kun blevet endnu mere motiveret til den tilgang på Fødselsterapeutens uddannelse. 

“Underviserne på uddannelsen er virkelig gode og kender virkelig deres fagområde. De er menneskelig biblioteker af viden inden for hver deres fagområde. Derfor er det også svært at vælge, hvad der har gjort størst indtryk.” 

Det er ikke kun møderne med underviserne, der har gjort indtryk på Mathilde. At kunne mødes med andre kvinder, som har haft samme nørdede lyst til at lære mere om fødslen og alt der, der går forud for den og kommer efter, har også været betydningsfuldt.  

“Det har virkelig været en god og dynamisk gruppe. Der har været plads og rum til at få en klump i halsen eller grineflip. Hvis man er blevet berørt, er der altid nogen, der har grebet en. Og så har der været respekt for kvindekroppen og frihed til at tale om vulva og klitoris og 3. grads bristninger uden udskamning. Vi har kunne tale om alt det smertefulde, uden at det har været farligt. Det er et virkelig trygt rum, når man kan det,” siger Mathilde. 

 

Anders Heinrichsen

Den personlige rejse

Som du kan læse i flere andre interviews med tidligere elever på Fødselsterapeutens uddannelsen, er uddannelsen næste uundgåeligt også en personlig udviklingsrejse. Det har den også været for Mathilde. 

“Fødslen er et formidabelt emne at fordybe sig i. Jeg har set både min egen og min datters fødsel fra nye perspektiver og genopdaget nogle ting, som er så smukke og rørende og givende. Der, hvor jeg er i mit liv lige nu, har det været en virkelig fin rejse. Jeg er kommet tilbage til min kerne,” smiler hun. 

 

Mathilde er taknemmelig for, at hun fulgte sin intuition og valgte lige præcis Fødselsterapeutens uddannelse, for forløbet, sine medstuderende og underviserne.

“Selvfølgelig har jeg lært noget, jeg ikke vidste før, men i det store hele er jeg også blevet bekræftet i noget, jeg har følt før. At vi alle er den samme. At det er en underlig menneskelig oplevelse at være menneske, men også en meget spirituel. Med fare for at lyde som en italiensk film, så er livet smukt,” smiler hun. 

Mathildes skuespillerkarriere går godt. Men selv for hende er der også stille perioder. Det er i de perioder, hun regner med at folde det fødselsterapeutiske ud. 

“Men helt lav praktisk vil jeg også kunne spille jordemoder bedre nu, fordi jeg ved nogle ting, jeg ikke vidste for et halvt år siden. Eller folde fødslen ud i al sin kompleksitet i et manuskript. Det er jo den største joke, at man har set alle fødsler, hvis man har set en. Der er altid en historie i rejsen fra kvinde til mor. Det er en ret vild rejse,” slår Mathilde fast. 

Under corona er hun som mange andre skuespillere begyndt at skrive manuskripter. Måske fødslen bliver et omdrejningspunkt i et engang.

“Men det er også begrænset, hvor mange gratis manuskripter, der aldrig bliver til teater eller film, man kan sidde og skrive. Så er det bedre at komme ud og gøre en forskel for nogle mennesker en til en. Jeg læner mig tilbage og stoler på, at alt udfolder sig, som det skal.”

Fakta:

  • Mathilde Norholt
  • 39 år
  • Bor på Vesterbro med sin datter Polly på 5 år
  • Skuespiller

Portrætfoto: Anders Heinrichsen

Infomøde om uddannelsen til Fødselsterapeut

Det er gratis at deltage på vores informationsmøder og du kan hurtigt og sikkert tilmelde dig online. Vores næste informationsmøde holder vi d. 28. August 2024. Vi glæder os til have dig med!