Fødselsterapeutuddannelsen giver kompetencer, der er relevante inden for mange arbejdsområder, hvor gravide og fødende kvinder er i centrum. En fødselsteapeutuddannelse er ikke formelt kompetencegivende i forhold til at søge ind på jordemoderstudiet. Men uddannelsen kan være med til at ruste vores elever fagligt og personligt til deres individuelle og personlige rejse frem mod videre uddannelse eller arbejde, hvor graviditet og fødsel er omdrejningspunkt. Det er Frederikke, som er elev på Fødselsterapeutuddannelsen, et godt eksempel på.

Frederikke er lykkedes med at komme ind på jordemoderstudiet via Kvote 2. Frederikkes rejse har været drevet af passion, viljestyrke og gå-på mod. Stærke værdier, der har gjort, at hun er nået sit mål – optagelse på jordemoderstudiet. Hun har været sød at dele sin beretning om vejen dertil med os. Læs med her:

”Rejsen til jordemoderstudiet har for mig været en meget lang og snørklet vej, men aldrig uden passion. 

Jeg har i mange år drømt om at blive jordemoder og hjælpe gravide kvinder og deres partner igennem graviditeten og fødslen på den allerbedste vis. 

Jeg havde desværre, nok som mange andre, ikke det ekstremt høje snit som er adgangsgivende på uddannelsen, Heldigvis er Jordemoderuddannelsen lavet sådan at 50% der kommer ind, er ansøger via Kvote 1 og altså med karakterer, der tæller, og den anden halvdel kommer ind via en Kvote 2 ansøgning. 

For at ansøge med en Kvote 2 ansøgning, skal man opfylde nogle specifikke krav, her har jeg f.eks. skulle læse Kemi C op som enkeltfag. Det gjorde jeg på aftenskole alt imens jeg arbejdede i en vuggestue på fuld tid. Man skal nemlig også have noget relevant arbejdserfaring og her er kravene at man enten arbejder med børn under skolealderen eller med voksne der har behov for fysisk hjælp.

Derudover er der også nogle andre kriterier, som bliver værdsat at have med i bagagen, når man ansøger. Jeg har derfor rejst rundt i asien alene og arbejdet frivilligt. Jeg har også boet i Irland i et halvt år og været privat dagplejer for to børn. Det har virkelig modnet mig og lært mig at stå på egne ben. I et ihærdigt forsøg på at skaffe mig selv noget ekstra erfaring, startede jeg på sygeplejerske studiet. Her gik jeg et semester og fandt lynhurtigt ud af at dette ikke var vejen frem for mig. Og selvom mange (inklusiv mig selv) måske tror, at man nemmere kommer ind på jordemoderstudiet af denne vej, fik jeg dog det modsatte fortalt af en studievejleder efterfølgende. Så tilbage på sporet mod drømmeuddannelsen. 

Jeg fik noget yderligere arbejdserfaring og læste Psykologi C på aftenskole, da dette også er et kriterie for at læse i både København, Aalborg og Esbjerg. 

Da jeg desværre måtte erkende at jeg ikke var kommet ind på uddannelsen sidste sommer, gik det op for mig at jeg måtte blive ved med at forbedre mig selv og min ansøgning til næste gang, der var optag. Jeg vidste bare ikke hvad jeg mere skulle gøre, da jeg i forvejen opfyldte alle krav og kriterier for at ansøge med en Kvote 2 ansøgning. Forskellige venner og andre mennesker, jeg delte mine optagelses-drømme med, fortalte mig at de havde hørt, at en Doula uddannelse i rygsækken ville kunne åbne dørene til studiet. 

Jeg synes at dette lød meget interessant, men det skulle samtidig også være noget jeg kunne stå inde for, da det ikke er noget jordemoderuddannelsen selv udtaler sig om.  

Da jeg ved et tilfælde sidste september faldt over fødselsterapeutens hjemmeside, skyndte jeg mig ind og bookede en plads til et informationsmøde og derefter blev jeg helt klar over, at det var mit næste skridt på vejen. 

Jeg synes, at måden hele fødselsterapeutsuddannelsen er bygget op på, og det man får med sig i bagagen, er så interessant, spændende og virkelig brugbart. Både som fødselsterapeut, men helt bestemt også i arbejdet som jordemoder. Da jeg havde meldt mig til uddannelsen blev jeg klar over at den muligvis ville kunne hjælpe mig ind på mit drømmestudie, men selv hvis det ikke var tilfældet, havde jeg fundet et andet rum, hvor jeg kunne dyrke min passion for vejledning af kommende familier, gravide og fødende kvinder. På fødselsteraputsuddannelsen kunne jeg lære hvordan jeg skal guide, støtte og hjælpe igennem hele det virvar, det for nogen, kan være at være gravide, fødende og nybagte forældre. 

Jeg var så heldig at blive optaget på jordemoderstudiet i sommer og jeg ved selvfølglig ikke om det skyldes min uddannelse som fødselsterapeut, men ligegyldig hvad har det at tage denne uddannelse, gjort mig meget mere parat til at læse til jordemoder. Jeg har fået så mange gode og helt særlige egenskaber med mig fra alle de forskellige moduler og jeg ved, at det kun kan gøre mig til en endnu bedre Jordemoder, kvinde og selvfølge fødselsterapeut :).

Kærlig hilsen
Frederikke”