Interview med kvinden, der bragte Rebozo til Danmark

af | 22. apr 2022

Du har sikkert hørt om det magiske sjal fra Mexico. Rebozo. Men ved du, hvorfor det er så magisk, og hvordan det kom til Danmark? Kvinden der introducerede Rebozo på de danske fødegange hedder Marta Orbis. Her fortæller hun lidt af sin egen historie med Rebozo og deler nogle af teknikkerne og teorien bag brugen af det populære sjal. 

Marta stående reboozo massage

Marta Orbis blev uddannet jordemoder i 2000. Men hun følte, at hun manglede noget for at blive den jordemoder, hun ønskede at være. Da flere af hendes faglige forbilleder deltog på en konference i Paris, tøvede hun derfor ikke med at tage af sted. Hun deltog blandt andet på en workshop med en mexicansk jordemoder om Rebozo. Det var kærlighed ved første møde. Den mexicanske jordemoder fortalte, at hun havde lært teknikkerne bag Rebozo af de indianske jordemødre, de såkaldte traditionelle jordemødre. Marta besluttede sig for, at det ville hun også.

To år efter tog hun til Mexico, hvor Midwifery Today havde arrangeret endnu en konference. Denne gang med de traditionelle jordemødre. Marta mødte jordemødre fra Mexico, Belize og Guatemala og blev inviteret ind i deres ellers sky søsterskab, fordi hun selv var jordemoder. I 10 dage svøbte hun sig i deres viden og visdom inden for fertilitet, graviditet, fødsel og efterfødselstid. Det blev begyndelsen på hendes rejse med Rebozo.

 

Kollegaerne på fødegangen blev nysgerrige på Martas teknikker

Da hun kom tilbage til sit arbejde på fødegangen på Roskilde Amtssygehus, begyndte hun at bruge Rebozo i sit virke som jordemoder. Hendes kollegaer drillede hende og prikkede til hende, når en fødende for eksempel lænede sig op ad et kejsersnit. Marta brugte sine teknikker. Det virkede ikke hver gang, men ofte. Ofte nok til at kollegaerne blev nysgerrige, og Marta begyndte at undervise dem i teknikkerne. Rygtet om Rebozo spredte sig, og andre sygehuse, jordemoderskole og doula uddannelser hyrede Marta til at undervise og lave kurser.

“Den vuggende bevægelse i rebozo påvirker det autonome nervesystem og afspænder vævet. Den øger blodgennemstrømning, masserer de indre organer, bevæger fascia, så det ikke klistrer sammen og dybdeafspænder.”

Rebozo er ikke det eneste, Marta har suppleret sin jordemoderuddannelse med. I mere end 10 år var hun en del af Midwifery Todays internationalt anerkendte konference- og uddannelsesprogram og fik derigennem en dybdegående indsigt i den mere spirituelle og holistiske forståelse af undfangelse, graviditet og barsel. Ved siden af fordybede hun sig i et større selvstudie af fysiologi og anatomi for som vesterlænding at kunne forstå, hvorfor eksempelvis Rebozo virker, som det gør.

Herunder svarer Marta Orbis på de mest almindelige spørgsmål om det magiske sjal og deler lidt af sin visdom.

Siddende rebozo

Hvad er Rebozo?

Rebozo betyder svøb på spansk. Man svøber sig i et sjal. Det er meget populært i Mellemamerika og særligt blandt den oprindelige befolkning. Historisk tror jeg, at Rebozoen var et kvindeværktøj fra jæger-samler-tiden. Samlerne må have vævet noget sammen, som de kunne bære deres børn i og det, de samlede, i.

De traditionelle jordemødre bruger det som en forlængelse af deres hænder. De bruger den fra vugge til grav. Børn bliver båret i den. Det er ringslyngen, som vi kender den herhjemme, før der kom ring i. Unge piger får Rebozo massage, når de får menstruation eller skal forberede deres kroppe før graviditet. Gravide og ældre bliver vugget i den som en del af en massage. Bedstemødre, tanter, alle kan bruge den i den oprindelige mellemamerikanske befolkning, og mange alternative behandlere har taget Rebozo til sig og bruger den i deres behandlinger.

Jeg introducerede Rebozo i Danmark i mit segment – gravide og efterfødsel – fordi det var der, jeg så et behov. Men den kan bruges til mange andre. Rebozo massage genopbygger balancen gennem bevægelse, som de traditionelle jordemødre vil beskrive det.”

Hvorfor er Rebozo teknikken så unik? 

“Med Rebozo kan du komme ind nogle steder, som vi ikke kan med hænderne. Mange oprindelige teknikker bruger den vuggende bevægelse til afspænding og afbalancering. Du øger kontaktfladen med kroppen ved at bruge en Rebozo som forlængelse af dine hænder og kan bruge den over hele kroppen. 

En af måderne at arbejde med Rebozo er, at vugge kvinden i bækkeområdet, mens hun ligger på nogle måtter på gulvet og hendes egen vægt er med til at skabe bevægelsen. På den måde kan du blandt andet komme til at arbejde med psoas, kroppens dybest liggende muskel, som vi heldigvis ikke kan nå ved at massere med hænderne alene. Psoas kaldes sjælens muskel, og den vuggende bevægelse hjælper os i kontakt med den og gør det muligt af afspænde musklen. Det er tydeligt at se effekten, fordi kvinden blandt andet næsten ikke kan løfte sin egen bagdel efter en Rebozo behandling. 

Den vuggende bevægelse påvirker til det autonome nervesystem og afspænder vævet. Den øger blodgennemstrømning, masserer de indre organer, bevæger fascia, så det ikke klistrer sammen og dybdeafspænding. Almindelig massage afspænder ofte kun de yderste muskler, men livmoderen ligger dybt, og derfor er Rebozo fordelagtigt, hvis man gerne vil skabe et afslappet miljø for barnet. Når det er sagt skal Rebozo selvfølgelig være et supplement til de mange andre måder, man støtter gravide og fødende på.”

 

Hvorfor skal fødselsterapeuter og doulaer lære Rebozo? 

“Rebozo er en low-tech fjernbetjening til at zappe fra det sympatiske nervesystem, hvor vi reagerer på forventninger, bekymringer, såret vrede, forurettethed og er kampberedte og over i det parasympatiske nervesystem, hvor vi kan hvile og selvhele. Det er i det parasympatiske nervesystem, at graviditeten trives. Derfor skal vi som doualer, fødselshjælpere og fødselsterapeuter kunne støtte den gravide i at komme over i det parasympatiske nervesystem. Blandt andet med Rebozo.”

Stående Rebozo massage

Kan Rebozo lindre graviditetsgener?

Rebozo er et redskab til at støtte kvinden i at løfte sundhed på alle planer; fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og sjæleligt. I en graviditet kan Rebozo massage øge den gravides velvære i kroppen. Det kan indirekte være med til at lindrer nogle graviditetsgener som kvalme og oppustethed, fordi kvinden zapper over i det parasympatiske nervesystem, hvor vi blandt andet fordøjer. Men har den gravide for eksempel vand i kroppen, kan det være hendes nyrer, der er udfordret, og så skal vi også arbejde med at balancere dem.”

“Rebozo er først og fremmest et redskab til sundhedsfremme. Livet byder naturligt på modstand, så vi må opbygge et overskud, som vi kan møde modstanden med. Vi behøver ikke at have det dårligt for at få det bedre. Vi behøver ikke at have en gene, vi gerne vil have fikset, før vi bestiller en Rebozo massage. 

 

Kan Rebozo fungere som naturlig igangsættelse? 

“Du kan ikke sætte en fødsel igang – heller ikke medicinsk. Hvis kroppen ikke er klar, så er den ikke klar. Men vi kan støtte den krop, som måske er klar til at føde, blandt andet ved at hjælpe kvinden ind i det parasympatiske nervesystem gennem Rebozo og ved at spørge ind til følelsesmæssige og mentale forhindringer, som kan bremse det naturlige fødselsflow. 

Naturligt fjerner den fødende sig fra verden og går ind i en følelse af tidløshed. Det er den ideelle tilstand at være i. Begynder hun i stedet at lave kalkuler for alt det, der kan gå galt og bevæger sig i kamp-flugt-tilstanden, så skruer kroppen op for stress-hormonerne, og det er uheldigt. I slutningen af graviditeten er kroppen med at være klar, oxytocinreceptorer ved at være klar, men jager den gravide over i stresstilstand i stedet for at dyrke oxytocin, så går fødslen ikke i gang. 

Rebozo kan – ligesom guidede afspændinger og meditation – hjælpe den fødende tilbage i en god tilstand. Men vi går ikke i fødsel af at blive rystet og strukket. Hvis barnet har lagt sig på uhensigtsmæssig måde, kan man også påvirke den fødendes krop gennem Rebozo, så barnet har en chance for at ombestemme sig og prøve at stille sig anderledes. Rebozo påvirker mors bækken mekanisk og den vuggende bevægelse kan restaurere balancen i kroppen.”

 

Hvordan kan den kommende far eller partner bruge Rebozo? 

“Jeg oplever rigtig mange, der lærer Rebozo teknikker videre på private fødselsforberedelseshold eller forløb. Det er dejligt, at mændene også har noget, de kan gøre under graviditet og fødsel, men de gravide skal også have ordentlig Rebozo. Jeg synes, det er dejligt at blive nusset af min kæreste, men en gang imellem bestiller jeg massage hos en uddannet massør. Jeg synes, de gravide bør gøre det samme i forhold Rebozo. 

Det er en helt anden oplevelse af få Rebozo af en, der har praktiseret teknikkerne dagligt i flere år. De arme fædre har ingen erfaring med det, og selvom de ikke kan gøre noget forkert, så kan de bruge Rebozo på en ikke særlig effektiv og hensigtsmæssig måde. Det skal ikke erstatte, at ens jordemoder eller doula selv giver Rebozo. Det devaluere håndværket, hvilket de traditionelle jordemødre fra Mellemamerika også har beklaget sig over.”

rebozo undervisning

Hvordan kan Rebozo bruges under fødslen? 

“Man kan ikke lave veer, men hvis der er veer, som ikke er så stærke, kan man være med til at rejse veerne med Rebozo. Ved at ryste og få den store gravide mave i svingninger, stimulerer man veerne og støtter barnet i at bevæge sig lidt ud af bækkenet, hvis det står forkert. 

Rebozo mellem veerne kan virke beroligende og afslappende, så den fødende kan bruge pauserne på at komme helt ned og få hvilet. Det er vigtigt at udnytte pauserne og nulstille og trække vejret roligt, så man har kræfter til resten af fødslen. 120 sekunder er faktisk meget, og det er det man spilder, hvis man bare venter på den næste ve, så snart den forrige er slut. 

Selvom det for mange er svært at forestille sig, er det smertelindrende at være i bevægelse. Jeg kan også godt snige mig til at vugge den fødende blidt under veerne, og de fleste mærker, at det faktisk er ret smertelindrende. Hvis man under graviditeten er blevet introduceret til dans eller anden blid og vuggende bevægelse, så kan man også bruge det. Men hvis man ikke plejer at bruge de praksisser, så kan det være svært at finde en rytme midt i en fødsel.”

 

Hvordan bliver Rebozo brugt efterfødselstiden? 

“Rebozo bliver traditionelt brugt i en taksigelsesceremoni, som foregår i kvindens eget hjem et par uger efter fødslen. Når kvinden er holdt op med at bløde. En lukkeceremoni med Rebozo kan være med til at trække sammen, takke kroppen og slippe det, man ikke har brug for længere. Måske mærker kvinden klart, at der er noget, hun ikke behøver at bære længere – det kan måske være et syn på sig selv – at der er noget, hun bliver nødt til at slippe for at kunne tage moderskabet ind. 

I alle kulturer har der været en forståelse af, at kvinden skal hvile sig efter fødslen. Men det er der ingen herhjemme, der gør længere. Mange bliver rastløse ved tanken om at blive i sengen med deres baby bare en uge. Men det er vigtigt at prioritere. Det er tid til at lære sit barn at kende, interval sove og hele efter fødslen. En Rebozo massage kan være en god påmindelse om og del af den proces.”

 

Kan andre end gravide og fødende have glæde af Rebozo? 

“Rebozo kan være et gavnligt redskab til stressramte, fordi det får dig over i det parasympatiske nervesystem. Når vi er stressede befinder vi os konstant i en kamp-flugt-tilstand. De fleste mærker det ikke, men bliver bare vant til et vist niveau. Mange oplever at slippe smerten over at være i stresstilstand og alle de diffuse smerter, der ofte følger med, når de får Rebozo. Pludselig kan de mærke sig selv igen.

Men alle kan i princippet have glæde af Rebozo. Rebozo er sundhedsfremmende og opbygger overskud. I stedet for bare at have det godt, så kan vi få det bedre. Hvis du er i overskud, kan du tåle at blive skubbet til.

Jeg ville ønske, at sundhedsfremme var noget, vi lagde større vægt på. Hvis ikke vi oplever gener, gør vi sjældent selv noget for at fremme vores sundhed og velvære. I min konsultationer opfordrer jeg tit til at lave en liste med alt det, der får dig til at smile. Når du har tid, så slå op i bogen og gør noget af det i stedet for altid at smide dig på sofaen, som du plejer.”

Faktaboks:

  • Navn: Marta Orbis
  • Alder: 63 år
  • Uddannelsesbaggrund: Jordemoder (færdig i 2000)
  • Virke: Selvstændig jordemoder siden 2005 og medejer af Jordemoderhuset Maia. 
Marta Orbis rebozo lærer

Infomøde om uddannelsen til Fødselsterapeut

Det er gratis at deltage på vores informationsmøder og du kan hurtigt og sikkert tilmelde dig online. Vores næste informationsmøde holder vi d. 28. August 2024. Vi glæder os til have dig med!