“Uddannelsen er vigtigt, fordi den giver flere forskellige faggrupper mulighed for at lære om amning og arbejde med det. Mange har måske drømt om IBCLC uddannelsen, men kan ikke leve op til adgangskravene. Gennem Ammeterapeutuddannelsen opnår de grundlæggende teoretisk og praktisk viden, som de kan bruge nu og her. Uanset om de arbejder i det etablerede sundhedsvæsen eller privat. Flere deltagere tager den som et supplement til deres virke som doula, fødselsterapeut, efterfødselscoach, arbejde med kost og ernæring og mange andre faglige retninger” fortæller Camilla.
Ammerådgivning bør være fagligt velfunderet
Camilla er med sine mange års erfaring inden for feltet ikke i tvivl om, at amning er vigtig, hvis man ønsker at hjælpe en ny familie godt fra start. Men det kan være svært at give den rette hjælp, hvis man primært har sine egne erfaringer at læne sig ind i.
“Alle mødre har en eller anden historik omkring amning, uanset om det har været svært eller nemt for dem. Og man kan godt komme til at rådgive meget ud fra sine egne erfaringer, hvis man ikke uddanner sig. Alle ammeforløb er unikke,” forklarer Camilla.
Hendes erfaring er, at der er mange mødre og nye familier, der har brug for hjælp til amning. Det kan være på forskellige niveauer, men ofte tidligere end de er klar over.
Hjælp til barn nummer to
“Mange får hjælp til amning med barn nummer to og fortæller, at det skulle de også have gjort med barn nummer et. Eller at de skulle have søgt hjælp tidligere. Der er mange udfordringer, som kan undgås, hvis man kommer godt fra start. Faktisk er amningen tit altoverskyggende, når først fødslen er ovre. Mange er overrumplet over, hvor meget tid og energi det kræver at etablere,” siger Camilla.
“Jeg føler virkelig, jeg kan gøre en forskel”
Camilla drømmer om, at flere kvinder bliver bedre klædt på til amning inden fødslen. De allerførste amninger har nemlig ofte stor betydning for det videre ammeforløb.
“Mange har brug for hjælp til, hvordan de kan opnå en god ammeteknik, fordi en ikke-god ammeteknik kan give mange udfordringer. De fleste handler om, at barnet har fat for yderligt, og så opstår der sår på brystvorterne, og børnene får måske ikke nok mælk. Måske begynder mælkeproduktionen også at falde, eller der kan opstå mælkeknuder og brystbetændelse,” siger Camilla.
Hun forklarer, at en god ammeteknik beskriver, hvordan barnet har fat om brystet og bruger sin mund og tunge.
“Det er meget værdifuldt at få en god ammeteknik fra begyndelsen. Jeg har mødt mange kvinder, der har ammet i ubærlig smerte, som efter en ammekonsultation kunne amme smertefrit. Hvis mor er bange for at amme, fordi det gør så ondt, så kan det komme til at påvirker relationen mellem mor og barn. Nervesystemerne er i alarmberedskab. Det er fantastisk at se, hvordan begge reagerer, når de mærker, at det ikke behøver at gøre ondt,” smiler Camilla og fortsætter:
“Når jeg har hjulpet med at lægge barnet til, og mor for måske første gang mærker, at det ikke gør ondt, så græder hun ofte af lettelse. Og når hun så selv lægger barnet til næste gang, det skal ammes, så begynder far nogle gange at græde, for det er bare så smukt at se, at drømmen om et godt ammeforløb faktisk er muligt. Jeg føler virkelig, at jeg kan gøre en forskel. Derfor ved jeg også, at der er brug for ammeterapeuter derude.”
Et naturligt supplement for fødsterapeuter og doulaer
Amningen kommer som en naturlig forlængelse af fødslen, og derfor mener Camilla, at uddannelsen til Ammeterapeut er et godt supplement til fødselsterapeuter, doulaer og andre fødselshjælpere.
“Man ved, at det at forberede sig og komme godt fra start de første timer og dage spiller en stor rolle, ligesom partnerens involvering er vigtig. På uddannelsen får de studerende en dybdegående forståelse for, hvordan forskellige processer under og lige efter fødslen indvirker på amningen og bliver i stand til at støtte de familier, de samarbejder med, på en meget helhedsorienteret måde,” forklarer hun.
Deltagerne på de første hold af ammeterapeut uddannelsen har haft meget forskellig faglig baggrund. Der har været flere fødselsterapeuter og doulaer, men der har også været deltagere med sundhedsfaglig baggrund som sygeplejesker og social- og sundhedsassistenter, psykoterapeuter, pædagoger, babybehandlere og helt andre faggrupper.
“Man behøver ikke at have en sundhedsfaglig baggrund. Det vigtigste er, at man har interesse i feltet. Det er meget normalt, at man vælger om i livet og ikke skal lave det samme for evigt. Det her felt åbner sig for mange, når de selv bliver mødre,” siger Camilla.
Uddannelsen er teoretisk, men også meget praksisnær. De små hold giver mulighed for en dynamisk undervisningsform, hvor der også løbende er plads til at udveksle egne erfaringer.
“Indtil videre har jeg oplevet, at der bliver skabt et trygt og intimt rum, hvor deltagerne lærer hinanden rigtig godt at kende. Når de deler egne oplevelser, giver det tit anledning til refleksion og kan være en stor forløsning eller helende i forhold til de oplevelser, de hver især har med i bagagen,” smiler Camilla.
Hun vil anbefale uddannelsen til alle, der har lyst til at lære om amningen og arbejder med familie før, under og efter fødsel. Det kan være alt fra sundhedsfagligt personale indenfor fødeområdet, til babybehandlere, zoneterapeuter, yogalærer, psykoterapeuter og mange flere.
Ammeterapeutuddannelsen kan også være et led i at kvalificere sig til at komme ind på IBCLC uddannelsen.
Fra smertefuld oplevelse til livsvej
Camilla oplever, at fællesnævneren for deltagerne på uddannelsen er ønsket om at ville gøre en forskel for familierne. Mange af deltagerne har selv oplevet udfordrende ammeforløb og mærket betydningen af kompetent hjælp.
“Tit er det vores smerte, der skubber os i en retning. Den bliver en del af drivkraften til at ville hjælpe andre. Men ved, at det betyder alt at få den hjælp, man har brug for.
På et tidspunkt hjalp jeg en familie, der havde tøvet lidt med at opsøge min hjælp, fordi det jo også koster penge. Parret fortalte senere, at de efterfølgende havde de kigget på hinanden og var blevet enige om, at hvis det kostede 10.000 kr, så havde de gjort det igen,” husker Camilla og fortsætter:
“Det giver en kæmpe ro, når vejledningen er meget konkret og lavpraktisk. For nylig sagde en nybagt mor til mig, “nu kommer du og redder vores liv igen. Du er en engel, der er kommet ind i vores liv”. For de fleste er det en kæmpe game changer at få den hjælp, der hjælper amningen tilbage på ret kurs. De får troen tilbage, konkrete handlemuligheder og den amning, de gerne vil have. Det er faktisk det mest værdifulde for mig at give videre til deltagerne på ammeterapeutuddannelsen. At vise dem hvilken forskel, de kan gøre, og give dem den viden, de har brug for, for at kunne støtte de familier, der søger deres hjælp,” slutter Camilla.
Camilla Kristiansen er 45 år og bor i Birkerød sammen med mand og parrets 18-årige datter. Parret har også en voksen søn, der er flyttet hjemmefra og bor i København. Camilla er uddannet jordemoder i 2004, IBCLC ammekonsulent og coach.