Caroline: “Uddannelsen giver mig selvtillid som jordemoder-studerende

af | 14. sep 2022

22-årige Caroline Marie Pedersen fandt sidst i gymnasiet sit kald. Hun ville være jordemoder. Men hun havde ikke karaktergennemsnittet til at komme ind på det eftertragtede studie. Derfor googlede hun sig frem til, hvad hun kunne gøre for at forbedre sine chancer som kvote 2-ansøger.

“Jeg faldt over en tidligere artikel om Fødselsterapeuten, hvor en fra uddannelsen var kommet ind på jordemoderstudiet. Og så begyndte jeg at læse op på, hvad en doula eller en fødselsterapeut er. Jeg blev ret hurtig sikker på, at Fødselsterapeutens uddannelse var det helt rigtige for mig. Selv hvis jeg ikke kom ind på jordemoderstudiet, ville jeg have et rum, hvor jeg kunne arbejde med gravide, fødsler og nye familier. Alt det, jeg gerne vil,” siger Caroline. 

I dag er det knap et år siden hun blev færdig på Fødselsterapeutens doulauddannelse, og hun er lige begyndt på 2. semester på jordemoderstudiet.

fødselsterapeutuddannelse

Fødselsterapeuten er et godt supplement til jordemoderuddannelsen

For Caroline var Fødselsterapeutens uddannelse en lækker smagsprøve på det felt, hun så brændende ønsker at gøre til sin levevej. Men det var også et andet perspektiv end det kliniske, hun lige nu dykker ned i på jordemoderstudiet. 

“Fødselsterapeuten er meget holistisk i den forstand, at man bruger teknikker som akupressur og rebozo og går meget dybere ind i selve mennesket. Det gør man også som jordemoder, men der er desværre bare ikke nok tid til at kunne lave to timers rebozo eller opbygge den samme relation til parret, som hvis man arbejder som doula. Dem, du har i konsultation som jordemoder, har du ikke nødvendigvis til fødslen,” fortæller Caroline. 

For tiden er hun i praktik på fødegangen på Herlev og oplever allerede nu, at hun er mere bundet af rammer, regler og retningslinjer. Som fødselsterapeut eller doula kan hun arbejde lidt mere frit efter de behov, hun sammen med parret eller den gravide har fokus på. 

“Heldigvis er der mere og mere åbenhed over for det holistiske, og hvis man har værktøjer, man kan bruge på fødegangen, så er det okay. Jeg havde min første vagt med en jordemoder, der var åben over for, at jeg brugte rebozo, akupressur og de vejrtrækningsteknikker, jeg havde med mig fra Fødselsterapeuten,” siger Caroline og fortsætter:

“Jeg følte mig godt rustet til at stå i en fødsel, selvom det er en ret vild situation, når man aldrig har oplevet det før. Det var fedt at have brugbare værktøjer med i bagagen, som ikke var medicinsk baseret, og se hvor stor effekt de havde. Det var den vildeste oplevelse.”

kvote2jordemoder

Uddannelse i selvtillid

Da Caroline begyndte på uddannelsen hos Fødselsterapeuten, var hun ikke sikker på, at hun turde gå efter jordemoderdrømmen. Men uddannelsen har givet hende selvtillid. 

“For mig har Fødselsterapeutens uddannelse også været selvudviklende. Den har rustet mig til at tro mere på mig selv, min intuition og de kompetencer, jeg har fået indtil nu” fortæller Caroline. 

Hun var som 21-årig den yngste på sit hold hos Fødselsterapeuten. Hun har ingen børn og har ikke selv født. Det fyldte meget for hende i begyndelsen af uddannelsen. 

“Hver gang vi talte ind i noget personligt, kom det frem, at jeg ikke helt troede på mig selv. De andre var helt vildt gode til at støtte mig i, at det, jeg bød ind med, var lige så brugbart som alle de andres. Både jeg og dem med børn kan bruge de værktøjer, vi fik på uddannelsen. Det havde jeg svært ved at tro på i starten,” husker Caroline. 

Både støtten fra holdet og undervisningen har givet hende et nyt perspektiv på sig selv, en dybere forståelse af arbejdet som jordemoder – og ikke mindst en ny selvtillid. 

“På det modul, hvor man fortæller enten om egne fødselshistorier eller noget andet, som man har behov for at bearbejde, bliver der skabt et meget intimt rum. Der sidder en masse og lytter, kommer med deres omsorg og perspektiv på tingene. Det gør indtryk,” siger Caroline og fortsætter:

“Jordemoderfeltet er praktisk, men det er også psykologisk. At være gravid, føde og blive forældre er en sårbar tid for mange. Det skal man også tage højde for som jordemoder, doula eller fødselsterapeut,” siger Caroline. 

Hun har lært sig selv at kende på ny. Men arbejdet med karakterstrukturer har også givet hende en anden forståelse af andre. 

“Jeg har virkelig tit en aha-oplevelse af at kunne forstå andre omkring mig bedre. Det er ikke fordi jeg går og analysere alle, men jeg har en intuitiv fornemmelse af hvilke typer, de er, og hvad de har brug for – for eksempel under en fødsel,” siger hun.

kvote2jordemoder

Forventningspres på fødegangen

Både Izabella Winther, som er stifter og underviser hos Fødselsterapeuten, og flere af de andre underviserer opfordrede Caroline til at søge ind på Jordemoderstudiet. Så det gjorde hun. Hun kom ind og er lige begyndt i praktik på Herlev. 

“Der bliver forventet noget af dig, når du har kittel på. Jeg var vildt nervøs første gang – også selvom det bare var observationspraktik. Det gav mig en tryghed, at jeg kunne bruge det, jeg havde lært. Rebozo, akupressur og vejrtrækningøvelser, men også ammeetablering, partnerroller og familiedannelse. Da jeg først var i rummet og mærkede situation, føltes det helt naturligt at bidrage. Jeg gik hjem med en kæmpe lykkefølelse og armene helt oppe over hovedet. Det er virkelig rart at have noget at folde ud og ikke bare være fluen på væggen,” husker Caroline.

Den gang var hun kun på fødegangen to uger. Nu skal hun være på Herlev et halvt år. Det er en af landets travleste fødegange, men det skræmmer ikke Caroline. 

“Selvom det går stærkt, og der er mange procedure, så oplever jeg, at der er plads til at foreslå nogle andre ting til dem, der gerne vil det. Jeg er virkelig glad for at have noget andet med mig, som ikke kun er klinisk. Vi behøver ikke behandle, vi kan godt afhjælpe og arbejde på en anden måde med dem, der for eksempel ikke er til epidural. Det handler om at se, hvad den fødende eller parret gerne vil,” siger Caroline.

 

Det bedste fra begge verdner

Ved siden af jordemoderstudiet tilbyder Caroline rebozo, akupressur og fødselsmodning. Men hun er slet ikke færdig med at lære og glæder sig til livet på fødegangen. 

“Jeg forventer at lære en hel masse og være en naturlig del af arbejdet på fødegangen. Jeg glæder mig til at bruge al den nye teori i praksis sammen med de værktøjer, jeg har med mig i bagagen. Det er nok derfor, jeg hviler mere i at skulle i praktik og i det at træde ind i rummet i forhold til nogle af mine medstuderende. Jeg ved, at jeg har noget at tage mig til – også i de tilspidsede situationer.” 

På trods af historier om dårlige forhold på fødegangene, så er Carolines største drøm at arbejde netop der.  

“Det er der, mit hjerte ligger. Selvom det kan være hårdt med skiftende vagter og tidspres. Jeg vil gerne bidrage til, at alle får en god oplevelse og tage omsorgen og den holistiske værktøjskasse med ind på hospitalerne,” siger hun. 

Får Caroline undervejs brug for sparring og støtte, så har hun stadig kontakt til sit hold fra Fødselsterapeuten. 

“Man får en særlig connection, fordi man bruger så meget tid sammen og får lov at lære hinanden at kende sådan rigtigt. Det er et meget særligt og fortroligt rum, fordi folk deler så meget personligt. Jeg oplevede en stor åbenhed og varme og lyst til at erfaringsudveksle.”

På Jordemoderstudiet læser Caroline sammen med en anden fra hendes hold hos Fødselsterapeuten. Hun vil uden tøven anbefale uddannelsen til andre – både hvis de allerede læser til jordemoder, og hvis de drømmer om det:

“Det er en mega fantastisk uddannelse. Jeg føler mig priviligeret at have taget den, og at den formentlig har hjulpet mig med at komme ind på jordemoderuddannelsen.”

Om Caroline:

Infomøde om uddannelsen til Fødselsterapeut

Det er gratis at deltage på vores informationsmøder og du kan hurtigt og sikkert tilmelde dig online. Vores næste informationsmøde holder vi d. 7. Maj 2024. Vi glæder os til have dig med!