Frederikke Lykke Lindh ved, at hun vil arbejde med gravide og nye mødre. Derfor har hun i naturlig forlængelse af sin uddannelse til Fødselsterapeut også taget Ammeterapeut uddannelsen.
Den ene dag, vi havde om amning på Fødselsterapeut uddannelsen, blev jeg klart mere nysgerrig. Vi fik mange grundlæggende ting at vide, men de mere personlige og individuelle ting, havde vi ikke tid til.
Der kan være andre udfordringer ved amning, hvis du har fået lavet bryster, end hvis du ikke har. Og selv hvis du ikke har, så er alle ammeforløb forskellige, og det føles virkelig godt at kunne gå i dybden med kun amning,” fortæller Frederikke
begejstret.
Der er en fælles interesse for den første skrøbelige tid i moderskabet. Det er super inspirerende at være i et rum, hvor vi deler det, og møder super kompetente undervisere, der har været ude i felten.
Det er godt tilrettelagt. Der er intet overflødigt. Vi får masser af fakta og samtidig er der plads til personlige spørgsmål og den personlige rejse.
Ingen ammeforløb er ens
Frederikke har ammet begge sine drenge og oplevet, hvor forskellige ammeforløb kan være. Også selvom der var kort tid mellem hendes. Der er nemlig kun 18 måneder imellem hendes sønner.
“Jeg havde brystbetændelse ni gange på ni måneder, da jeg ammede min ældste. Jeg fik antibiotika, men det slog det aldrig ned. Jeg tænkte meget over, at det ikke kunne være sundt at proppe det i min krop og hans lille krop. Så en dag prøvede vi med flaske, som han bare tog. Det føltes nemt, selvom det var sørgmodigt. Heldigvis vidste jeg, at jeg snart skulle amme igen,” husker Frederikke og fortsætter:
“Min yngste søn ammede jeg i 15 måneder, og det var en helt anden oplevelse. Det var godt og trygt og nemt lige at amme, når der også var en storebror at holde styr på. Til sidste måtte jeg stoppe, fordi han kun ville amme og ikke spiste særlig meget almindeligt mad. Man kunne se det på hans vægt, og derfor endte vi med at tage en kold tyrker.”
Frederikke har nydt begge sine ammeforløb, selvom de har været forskellige. Hun har nydt symbiosen og som det naturligste fri-ammet, når børnene har efterspurgt det. Umiddelbart har hun været afslappet omkring amningen, men hun har også haft sine overvejelser, gættet og følt sig frem.
“Jeg ved ikke, om jeg kunne have forhindret brystbetændelserne med den viden, jeg har fra ammeterapeut uddannelsen nu. Jeg havde læst om uld-indlæg og om at holde sig varm om tæerne. Det er råd, vi også har lært på
uddannelsen. Jeg gjorde det hele, men det blev ved og var svært at komme til livs. Alligevel var jeg glad for, at jeg fortsatte med at amme så længe. Brystbetændelse er en normal ting, der kan forekomme. Det er vigtigt at have in mente og være bevidst om de små signaler, der kan være i optakten: rødme omkring brystvorterne og varmen.
Måske kan man nå at reagere, inden det udvikler sig til brystbetændelse. Men vi har også forskellige kroppe og forskellige signaler. Jeg havde meget mælk, og min søn sov lange lure, og det spillede nok ind på min situation. Den ældste var
også et vinterbarn og den yngste et sommerbarn. Jeg ved ikke, om det også havde betydning.”
Alle har et godt råd om amning
Den faktabaserede viden, Frederikke har fået på uddannelsen til Ammeterapeut, har bekræftet hende i, at det hun selv har mærket, var sandt. Alligevel har hun savnet at have den viden tidligere.
Det, vi har lært om amning, er ikke kommet bag på mig, men jeg har manglet det faktabaserede. Alle har gode råd, når du ammer. Din mor, farmor, svigermor, veninder. Amning er en religion i sig selv og noget de fleste har en holdning til. Men de har talt ud fra deres erfaring og ikke viden.
Med uddannelsen som Ammeterapeut kender jeg de reelle fakta og anerkendte teknikker. Derfor har jeg også en større troværdighed, når jeg er ude hos nye mødre,” fortæller Frederikke.
Som ammeterapeut giver hun ikke råd baseret på sin erfaring, men kan anvise forskellige teknikker og dele faktabaseret viden om, hvordan mælken løber til, smerter relateret til amning og ammestillinger.
“Det er helt afgørende, at jeg som ammeterapeut vejleder med samtykke, professionelt og uden at dømme. Jeg tror, der er vildt stor forskel på, om man får noget lært og givet videre med samtykke og i et trygt rum frem for at få et råd, man ikke har efterspurgt på gaden eller af svigermor. Der er så mange skrøner og ikke så meget opdateret viden derude,” siger Frederikke.
Hun er selv blevet mødt med det. Et eksempel, der står særligt tydeligt for hende, er fra sønnens vuggestue.
“Da min yngste søn begyndte i vuggestue ville han ikke spise så meget mad. Jeg prøvede at skære ned på amningen, men det var svært. En dag sagde en af pædagogerne til mig, at jeg skulle stoppe med at amme. Hun sagde, at grunden til, min søn var så bleg, var, at han fik for meget modermælk. Jeg troede lidt på det. Nu griner jeg af det, når jeg fortæller det. Men selvom det var andet barn, og jeg følte mig ret sikker i min mor-rolle, så blev jeg faktisk usikker på, om det havde været forkert at amme ham så længe. Det var så fjollet. Men skal virkelig være god til at lukke af og stole på, at det man gør, det er det rigtige,” fortæller Frederikke.
Tal mor-tilliden op
For Frederikke er samtykket særligt betydningsfuldt i relationen mellem mor og ammeterapeut. Ligesom det er
altafgørende at ammeterapeuten har faktabaseret viden om, at det er naturligt, hvis mælken stadig ikke er løbet til på 3.
dagen, men at det måske skal undersøges, hvis der stadig ikke er mælk på 7. dagen.
“Hvis man giver råd, så skal man være bevidst om, at de ikke relaterer sig til båndet mellem mor og barn. Det er
skrøbeligt at sidde der med sår på brysterne og tvivle på, om man gør noget rigtigt. En god ammeterapeut støtter
moderen i at stole på sig selv og sin rejse som mor,” siger Frederikke.
Hun oplever selv, at det mest værdifulde i hendes ammeforløb har været modet til at følge sit hjerte og mærke efter,
hvad der har været det rigtige for hende og hendes børn frem for at lytte til uvidenskabelige råd.
“Man er vildt forskellige. Nogle har det rigtig godt med at give en ammetår og lægge barnet i sin egen seng. Jeg har haft
det rigtig godt med, at mine drenge har været meget på mig. De er faldet i søvn hos mig, mens de har ammet, og så har jeg ladet dem ligge. Vi sover også stadig i samme seng.
Det er så vigtigt at være helt sin egen og tro på, at man er mor på den helt rigtige måde for sit barn. Selvfølgelig skal man hente hjælp udefra, hvis der er brug for det, men det er også vigtigt, at man tror på sig selv,” siger Frederikke.
Hun har allerede assisteret ved en fødsel og været ude hos flere nye mødre. Her er det netop vigtigt for hende at tale til
de nye mødres selvtillid og give dem ejerskab over den skrøbelige ammeetablering.
Jordemoderdrømmen
Frederikke drømmer om at komme ind på jordemoderuddannelsen og ved, at hun har et godt udgangspunkt med både Fødselsterapeut og Ammeterapeut uddannelsen.
“Lige nu læser jeg til sygeplejerske og har fået studiejob på en afdeling på Herlev for kvindesygdomme efter graviditet og fødsel. Det er super spændende, og jeg kan allerede bruge min viden fra uddannelserne. På sygeplejestudiet bliver vi normalt ikke undervist i ammeetablering, men jeg ved jo noget om det og kan allerede bruge min viden,” fortæller
Frederikke.
Hun er sikker på, at certificeringerne fra Fødselsterapeuten har spillet en rolle i forhold til hendes ansættelse på Herlev og bragt hende tættere på at realisere jordemoderdrømmen. Indtil da glæder hun sig over, allerede at kunne tilbyde fødsels- og ammehjælp. Både på Herlev og som sig selv. Senere på foråret skal hun igen være med til en fødsel og har
allerede talt med parret om ammeteknikker og viden om amning, fordi hun ved, at forberedelse er med til at skabe tryghed.
“Det har været helt perfekt for mig at tage de her uddannelser i forlængelse af min anden barsel. Jeg kunne mærke, at
der var noget med graviditet og fødsler og den første tid efter, som virkelig trak i mig, og jeg har ikke fortrudt en eneste gang. Det er så spændende, og jeg elsker at kunne gøre noget godt for kvinder, der står i en situation, som er sårbar,” smiler Frederikke.
Hun er begejstret for kombinationen af små hold, hvor der er et fortroligt rum til at dele personlige ting og samtidig et skarpt fokus på det faglige.
“Det er også en mulighed for at danne nogle venskaber og arbejdsmæssige bånd, som kan fortsætte videre. Derfor har jeg også allerede anbefalet uddannelsen til nogle, der begynder her i marts. Jeg føler, det er perfekt, hvis man har en drøm om at arbejde med graviditet og fødsler og nye mødre. Det er ærgerligt, hvis man dropper den drøm, fordi man ikke kan komme ind på jordemoderstudiet. Uddannelserne hos Fødselsterapeuten klæder en godt på at arbejde indenfor det felt alligevel,” slutter Frederikke.
Faktaboks:
- Frederikke Lykke Lindh
- 26 år
- Bor syd for København med sin kæreste og to drenge på 2 år og 3 år
- Læser til sygeplejerske på 1. semester og er influencer
- Følg Frederikke her: https://www.instagram.com/migogminstoremave/
Fotograf:
billede 1: By Savage billede 2: Skougaard photography billede 3: Livet i billederbillede 4: By Boserup