Frederikkes vej til drømmen om at blive jordemoder

af | 22. aug 2020

Læs hvordan Frederikke er lykkedes med at komme ind på jordemoderstudiet via Kvote 2. Hendes rejse har været drevet af passion, viljestyrke og gå-på mod. Stærke værdier, der har gjort, at hun er nået sit mål – optagelse på jordemoderstudiet. Hun har været sød at dele sin beretning om vejen dertil med os. Læs interviewet her:

INTERVIEW: Hvordan bliver man jordemoder, når man ikke har højt nok snit til kvote 1?

“Jeg har i mange år drømt om at blive jordemoder og hjælpe gravide kvinder og deres partner igennem graviditeten og fødslen på den allerbedste vis.

Jeg havde desværre, nok som mange andre, ikke det ekstremt høje snit som er adgangsgivende på uddannelsen, Heldigvis er Jordemoderuddannelsen lavet sådan at 50% der kommer ind, er ansøger via Kvote 1 og altså med karakterer, der tæller, og den anden halvdel kommer ind via en Kvote 2 ansøgning.

For at ansøge med en “jordemoder kvote 2”-ansøgning, skal man opfylde nogle specifikke krav, her har jeg f.eks. skulle læse Kemi C op som enkeltfag. Det gjorde jeg på aftenskole alt imens jeg arbejdede i en vuggestue på fuld tid. Man skal nemlig også have noget relevant arbejdserfaring og her er kravene, at man enten arbejder med børn under skolealderen eller med voksne der har behov for fysisk hjælp.

 

“Rejsen til jordemoderstudiet via kvote 2 har for mig været en meget lang og snørklet vej, men aldrig uden passion.”

Derudover er der også nogle andre kriterier, som bliver værdsat at have med i bagagen, når man ansøger. Jeg har derfor rejst rundt i Asien alene og arbejdet frivilligt. Jeg har også boet i Irland i et halvt år og været privat dagplejer for to børn. Det har virkelig modnet mig og lært mig at stå på egne ben. I et ihærdigt forsøg på at skaffe mig selv noget ekstra erfaring, startede jeg på sygeplejerske studiet. Her gik jeg et semester og fandt lynhurtigt ud af at dette ikke var vejen frem for mig. Og selvom mange (inklusiv mig selv) måske tror, at man nemmere kommer ind på jordemoderstudiet af denne vej, fik jeg dog det modsatte fortalt af en studievejleder efterfølgende. Så tilbage på sporet mod drømmeuddannelsen.

Jeg fik noget yderligere arbejdserfaring og læste Psykologi C på aftenskole, da dette også er et kriterie for at læse i både København, Aalborg og Esbjerg.

Forskellige venner og andre mennesker, jeg delte mine optagelsesdrømme med, fortalte mig at de havde hørt, at en Doula uddannelse i rygsækken ville kunne åbne dørene til studiet.

Da jeg desværre måtte erkende at jeg ikke var kommet ind på uddannelsen sidste sommer, gik det op for mig at jeg måtte blive ved med at forbedre mig selv og min ansøgning til næste gang, der var optag. Jeg vidste bare ikke, hvad jeg mere skulle gøre, da jeg i forvejen opfyldte alle krav og kriterier for at ansøge med en Kvote 2 ansøgning. Forskellige venner og andre mennesker, jeg delte mine optagelsesdrømme med, fortalte mig at de havde hørt, at en doula uddannelse i rygsækken ville kunne åbne dørene til studiet. Jeg synes at dette lød meget interessant, men det skulle samtidig også være noget jeg kunne stå inde for, da det ikke er noget jordemoderuddannelsen selv udtaler sig om.

 

“Det man får med sig i bagagen, er så interessant, spændende og virkelig brugbart”

Da jeg ved et tilfælde sidste september faldt over fødselsterapeutens hjemmeside, skyndte jeg mig ind og bookede en plads til et informationsmøde og derefter blev jeg helt klar over, at det var mit næste skridt på vejen.

Jeg synes, at måden hele fødselsterapeutsuddannelsen er bygget op på, og det man får med sig i bagagen, er så interessant, spændende og virkelig brugbart. Både som fødselsterapeut, men helt bestemt også i arbejdet som jordemoder. Da jeg havde meldt mig til uddannelsen blev jeg klar over, at den muligvis ville kunne hjælpe mig ind på mit drømmestudie, men selv hvis det ikke var tilfældet, havde jeg fundet et andet rum, hvor jeg kunne dyrke min passion for vejledning af kommende familier, gravide og fødende kvinder. På fødselsteraputsuddannelsen kunne jeg lære, hvordan jeg skal guide, støtte og hjælpe igennem hele det virvar, det for nogen, kan være at være gravide, fødende og nybagte forældre.

 

Optaget på jordemoderstudiet i sommeren 2020

Jeg var så heldig at blive optaget på jordemoderstudiet i sommer og jeg ved selvfølglig ikke om det skyldes min uddannelse som fødselsterapeut, men ligegyldig hvad har det at tage denne uddannelse, gjort mig meget mere parat til at læse til jordemoder. Jeg har fået så mange gode og helt særlige egenskaber med mig fra alle de forskellige moduler og jeg ved, at det kun kan gøre mig til en endnu bedre jordemoder, kvinde og selvfølge fødselsterapeut.

Kærlig hilsen
Frederikke”

Fødselsterapeutuddannelsen giver kompetencer, der er relevante inden for mange arbejdsområder, hvor gravide og fødende kvinder er i centrum. En fødselsteapeutuddannelse er ikke formelt kompetencegivende i forhold til at søge ind på jordemoderstudiet. Men uddannelsen kan være med til at ruste vores elever fagligt og personligt til deres individuelle og personlige rejse frem mod videre uddannelse eller arbejde, hvor graviditet og fødsel er omdrejningspunkt. Det er Frederikke, som er elev på Fødselsterapeutuddannelsen, et godt eksempel på.

Infomøde om uddannelsen til Fødselsterapeut

Det er gratis at deltage på vores informationsmøder og du kan hurtigt og sikkert tilmelde dig online. Vores næste informationsmøde holder vi torsdag d. 19. august 2021 kl. 17.30. Vi glæder os til have dig med!

Frederikke - Kvote 2 ansøgning til jordemoderstudiet

Et par hjælpsomme links og noter ift. jordemoderstudiet

Kvote 2 ansøgning eksempel:

Du kan finde gode råde og eksempler på ansøgninger her: https://www.ug.dk/videregaaendeuddannelse/altomoptagelse/gode-raad-til-din-motiverede-ansoegning

 

Jordemoder snit 2021

Karaktergennemsnitet for at blive optaget på jordemoderuddannelsen via kvote 1 i 2021 var 10,9 i København (sommeroptag), 10,6 i København (vinteroptag), 10,4 i Aalborg og 9,8 i Esbjerg (Kilde og tabel:  https://www.ucn.dk/uddannelser/jordemoder/adgangskrav-og-optagelse og https://www.ug.dk/uddannelser/professionsbacheloruddannelser/socialogsundhedsuddannelser/jordemoder

Jordemoder uddannelse karaktergennemsnit 2021 kvote 1

 

Hvor kan man læse til jordemoder?

Du kan læse til jordemoder i København, Aalborg og Esbjerg.

Københavns Professionshøjskole, Sigurdsgade
Sigurdsgade 26
2200 København N
www.kp.dk

UCN Selma Lagerløfs Vej
Selma Lagerløfs Vej 2
9220 Aalborg Øst
www.ucn.dk

UC SYD Campus Esbjerg
Degnevej 16
6705 Esbjerg Ø
www.ucsyd.dk

 

Studiepladser på jordemoderstudiet?

Antallet af pladser varierer en smule fra år til år, så vi anbefaler, at du besøger uddannelsesinstitutionernes hjemmesider. Som eksempel var der i Aalborg i 2021 72 studiepladser på de to studiestartshold i september og februar.