Mere et kald end et karrierevalg

af | 30. nov 2021

Det hele begyndte med et spørgsmål. Et spørgsmål af den slags, som måske ikke umiddelbart kalder på livsforandringer, men som kom til at betyde netop det for Kamilla Monies. Det var en kollega i film- og tv-branchen, der stillede det.

Det hele begyndte med et spørgsmål. Et spørgsmål af den slags, som måske ikke umiddelbart kalder på livsforandringer, men som kom til at betyde netop det for Kamilla Monies. Det var en kollega i film- og tv-branchen, der stillede det.

Kamilla har været i branchen over 35 år og været med på produktion af alle de store underholdningsprogrammer; Eurovision Song Contest, Endelig fredag, Live fra Bremen, Idols, X-factor, Scenen er din, Zulu Award og flere reklame- og spillefilm. Listen er lang, og der er sjældent noget, der overrasker den erfarne produktionsleder. Men det gjorde det her spørgsmål. Det var helt enkelt: Hvad er din hobby?

”Jeg kunne simpelthen ikke svare på det. Jeg kan ikke strikke, jeg kan ikke tegne. Jeg kommer ellers ud af en meget kreativ familie, men jeg havde simpelthen ingen hobby. Mit arbejde var min hobby. Men jeg var da nødt til at have mere end det. Og så fandt jeg ud af, at min hobby måtte være at bruge mine hænder til at hjælpe mennesker.”

Hun har hele sit liv fået at vide, at hun har nogle gode, healende og magiske hænder. Selv har hun haft stor glæde af at gå til blandt andet Body SDS og mærke effekten af den slags behandling på egen krop. Men hun mærkede instinktivt, at det ikke var den type behandling, hun selv skulle udføre.

”Jeg vil lave noget, jeg kan blive gammel med. Noget, jeg kan have med mig, når jeg engang ikke længere skal lave film og tv. Så jeg kan fylde mine dage op med klienter og samtidig gøre noget godt for andre mennesker.

“What´s not to like. Det er virkelig win win. Men det var faktisk der, det hele begyndte for mig. Jeg måtte have en hobby. Jeg har brugt så mange år på at underholde en masse mennesker. Nu har jeg lyst til også at lave noget, der giver lidt mere mening.”, fortæller Kamilla.

Hun har lige afsluttet uddannelsen som fødselsterapeut og er igang med optagelserne til DRs julekalender 2022, mens vi andre lige nu så småt er begyndt på forberedelserne til julen 2021.

Fødselshjælp skal være en mulighed for alle

Inden Kamilla begyndte på uddannelsen hos Fødselsterapeuten, havde hun uddannet sig som ALT-behandler, en blid ansigtsløftningsteknik, samt organmassør.

”Jeg fik hurtigt nogle små spædbørn i hænderne. Nogle blev fødte under corona, hvor det ikke var muligt at få så meget hjælp. De havde bøvl med maven og det ene og det andet, så jeg sagde ja til at hjælpe. Det var en kæmpe succes, og så var der en, der spurgte, hvorfor jeg egentlig ikke arbejdede som doula, når det nu lå så naturligt for mig. Jeg anede ikke hvad en doula var, men fandt hurtigt ud af, at det måske var lige noget for mig,” fortæller Kamilla.

Brumleby, hvor hun bor, summede på det tidspunkt af triste historier fra fødegangene. Fødselsberetninger fra både fødende kvinder og jordemødre gjorde stort indtryk på Kamilla. Derfor gik hun igang med at undersøge, hvordan hun kunne hjælpe, så der i fremtiden kunne blive delt nogle andre og mere positive historier. Hun stødte på Fødselsterapeuten og besluttede sig hurtigt for, at det var den uddannelse, hun skulle have. 

“På Fødselsterapeutens hjemmeside står der, at de ønsker at donere nogle fødsler om måneden til dårligt stillede kvinder. Det, synes jeg, var utroligt tiltalende. Jeg kan godt være bange for, at en fødselsterapeut kun er en mulighed for de bedrestillede, selvom det ofte er de andre, der har brug for netop denne støtte og hjælp. Jeg tilbyder selv rabat til økonomisk dårligt stillede, solomødre og studerende. Jeg synes, det er vigtigt, at de mindre ressourcestærke også får en chance med god støtte, hjælp og rådgivning.”

Selvom hun i forvejen var organmassør, fik Kamilla på uddannelsen nye indsigter i, hvad der sker med kvinders organer under graviditet og fødsel. Koblet sammen med det, hun i forvejen kan, giver det Kamilla mulighed for at støtte kvindens organer på vej tilbage i naturlige balance. I sin terapeutiske værktøjskasse har hun nu også konkrete redskaber som rebozo, akupressur og snart også Meyermetoden. 

“Det er virkelig værdifuldt for mig at fordybe mig i noget, der giver mening, og at bruge tid på at hjælpe mennesker. Jeg har brugt så mange år af mit liv på at lave karriere og skabe succeser, og nu mærker jeg, at det er noget andet, der er vigtigt. Det er vigtigt for mig at hjælpe familier med at skabe et godt fundament. Back to basic. Vi skal tilbage til rødderne og hjælpe folk med at komme godt fra start,” siger Kamilla.  

 

Den sårbare tid efter fødslen

Kamilla vil rigtig gerne være med til en fødsel, specielt en solofødsel. Men det er egentlig ikke det, der er det vigtigste for hende. Det er tiden før og efter fødslen, hun synes er super interessant. 

“Mange er slet ikke ordentligt forberedt. Hverken på fødslen eller tiden efter. Men jo bedre forberedelse, jo bedre fødsel. Jo mere hjælp efterfølgende, jo bedre for de mødre, der måske aldrig har holdt et spædbarn i deres arme før, og jo bedre fundament for barnets fremtidlige liv. Det har virkelig overrasket mig, hvor afsindigt dårligt forholdene er i dag, i forhold til dengang jeg selv fødte. Dengang blev man ikke sendt på gaden tre timer efter fødslen. Nogle gange ovenikøbet midt om natten. Med en nyfødt. Før mælke er løbet til. Det er angstprovokerende. Og så sidder der en lille familie i deres hjem og føler sig totalt overladt til sig selv. Det kan vi gøre bedre,” siger Kamilla, der selv er mor til to børn på 24 og 28 år. 

“Man kan købe sig fattig i bøger, lydbøger og kurser, men man bliver nødt til at tro på sig selv, tro på sin egen intuition og sin egen fornemmelse. Så kan man altid lade sig inspirere, men ikke lade sig styre. Det er vigtigt for mig at italesætte.”

Hun ved, at der i mange hjem med små børn er store stakke med bøger om fødsler, opdragelse og tidlig tilknytning og sund mad og forældreskab og robuste børneliv. For hende er det absolut vigtigste at give forældrene troen på sig selv tilbage. 

“Der er lige så mange meninger, som der er mennesker. Vi skal tilbage til at mærke, hvad der er rigtigt for os hver især. Der er ingen, der kender deres baby bedre end forældrene selv. Man kan købe sig fattig i bøger, lydbøger og kurser, men man bliver nødt til at tro på sig selv, tro på sin egen intuition og sin egen fornemmelse. Så kan man altid lade sig inspirere, men ikke lade sig styre. Det er vigtigt for mig at italesætte. Jeg vil gerne booste forældrenes selvtillid og intuition og være der for dem, når de bliver i tvivl, men selv lade dem finde ind til kernen og finde svaret. De fleste, ved det jo godt selv,” fortæller Kamilla.

Værktøjer til at facilitere støttende samtaler

På uddannelsen hos Fødselsterapeuten fik hun også værktøjer til at facilitere støttende samtaler. Specielt konkrete værktøjer som indflydelsescirklen og netværkscirklen var hun meget glad for.

“Indflydelsescirklen kan være en støtte, når man skal forberede eller se tilbage på sin fødsel og få overblik over alle de ting, der kan eller har påvirket den, og hvilke punkter i hjulet man selv har eller havde indflydelse på. Netværkscirklen er et andet værktøj hvor man nemt kan få overblik over sit eget netværk. Hvem man kan bede om støtte fra i en given situation, hvem der er tæt på, og hvem der ikke er så tæt på, hvem man kan ringe til, hvis man har brug for penge til en barnevogn, eller at nogen kommer med noget mad. Det kan være en stor støtte at lære at bede om hjælp, og det kan være en stor øjenåbner at se, hvad man selv har indflydelse på,” forklarer Kamilla. 

 

Hun er glad for, at uddannelsen tager højde for, at alt det praktiske og fysiske omkring en fødsel måske kun fylder en tredjedel af en fødselsterapeuts arbejde, mens samtale og forberedelse fylder to tredjedele. 

“Det er vigtigt at sige, at vi på ingen måde konkurrere med jordemødrene i at gøre deres arbejde, det er vi slet ikke uddannet til”, fortæller Kamilla.

“Vi vil være mor for moren, den tjenende ånd, der sørger for, at der er ro og tryghed og tillid gennem hele forløbet, fra graviditet til fødsel til den første sårbare tid med baby. Og jeg håber inderligt, at jeg kan være med til at gøre en forskel, så forældre og børn, får den bedste start på det nye liv, og dermed skaber fundamentet for livet fremover. Min plan er ikke at droppe film og tv hundrede procent endnu, men jeg er ansat på nedsat tid fra januar 2021, så der også er plads til at være massør og fødselsterapeut. Før arbejdede jeg 70-80 timer om ugen, og alting var meget stress og jag. Men det er jo bare film og fjernsyn. Det er ikke liv og død. Det er det her derimod. Arbejdet med kommende mødre og nybagte familier er vigtigt. Derfor vil jeg bruge mere tid på at behandle, rådgive og støtte, det jeg nu kan. Hvis jeg kan hjælpe et lille nyt liv med en god start, så er jeg lykkes. Så giver det hele virkelig mening for mig.”

 

OM Kamilla:

  • Kamilla Monies
  • 57 år
  • Bor i Brumleby på Østerbro
  • Hendes store børn er flyttet hjemmefra
  • Produktionsleder og Lineproducer, ansvarlig for budget, økonomi, kontrakter mm. på forskellige film- og tv-produktioner
  • Læs mere om Kamilla, hendes behandlinger og arbejde som fødselsterapeut her: http://moniescare.dk

Infomøde om uddannelsen til Fødselsterapeut

Det er gratis at deltage på vores informationsmøder og du kan hurtigt og sikkert tilmelde dig online. Vores næste informationsmøde holder vi d. 22. Januar 2025. Vi glæder os til have dig med!