Interview med Sofie Bjerrum

Sofie Bjerrum

Fødselsterapeut, sexolog, parterapeut

Interview Mette Gert

 

“En fødsel fortjener al den opmærksomhed og kærlighed, den kan få”

En graviditet, der tog hårdt på psyken, en fødsel, der langt fra gik efter planen, og en jordemoder som ikke lyttede til hendes behov. Sofie Bjerrums egen graviditet og fødsel fik hende til at vælge en uddannelse, hvor hun kan være ambassadør for den fødende og hendes partner.

“Jeg havde en oplevelse af, at man bare trak et nummer i jordemoder-køen. Ingen spurgte mig, hvordan jeg havde det under min graviditet og fødsel,” fortæller Sofie Bjerrum.

Da hun blev gravid med sin søn, var det ikke planlagt. Hun havde det dårligt psykisk og følte at hun stod alene med tanker, som hun havde svært ved at dele med familie og venner. Under 20-minutters konsultationerne med jordemødrene spurgte ingen hende, hvordan hun egentligt havde det. Hun manglede omsorg fra jordemødrene under graviditeten men især under fødslen, som langt fra gik efter planen.

“Jeg ville gerne føde derhjemme. I begyndelsen gik det fint, men pludseligt stod han skævt i bækkenet. Det gjorde ti gange mere ondt og uden fremgang i udvidelsen. Jeg endte med at komme på hospitalet, hvor jeg fik noget smertestillende. Men på det tidspunkt var både jeg og min kæreste udkørte efter et døgn med veer. På hospitalet fik vi en jordemoder, som vi slet ikke kunne med. Vi følte ikke, at hun mødte os. Jeg kunne ikke forholde mig til det på det tidspunkt, men min kæreste havde heldigvis overskud til at gå ud og sige, at vi skulle have en anden. I den situation savnede jeg virkeligt at have en ambassadør, som kunne tage hånd om os og som vidste, hvad vi havde behov for, fordi de havde fulgt os gennem graviditeten. Jeg vil gerne være den ambassadør for det fødende par,” fortæller Sofie Bjerrum.

Karriereskift

Før Sofie Bjerrum besluttede sig for at tage uddannelsen som fødselsterapeut arbejdede hun som overtjener på en restaurant. Men med Corona kom også en fyring, hvilket åbnede op for nye muligheder. Sofie havde i forvejen en uddannelse som sexolog og parterapeut, så for hende var det naturligt også at interessere sig for den gravide krop og de forandringer kvinder oplever før og efter fødsel – og ikke mindst, hvad der sker for parforholdet, når familien udvides. 

”Jeg synes uddannelsen er så fed. Jeg har allerede anbefalet den til flere, som har vist interesse og nysgerrighed. Der er mange forskellige undervisere, som hver især formidler deres spidskompetencer inden for deres enkelte fag. Noget af det mest interessante, jeg indtil videre har taget med mig fra uddannelsen, er hvordan vi kan arbejde med forskellige typer kvinder. Vi har alle forskellige adfærdsmønstre, og det er interessant, hvordan kvinder tager dem med sig ind i fødslen. Det er også spændende at lære om, hvordan vi kan hjælpe kvinder til at være forberedt på sine egne reaktioner under fødslen.” fortæller Sofie Bjerrum

For hende har uddannelsen også betydet, at hun er gået ind i sine egne oplevelser med det at føde og det har været en healing í forhold til hendes eget forløb.

“Det er en intens oplevelse at skulle føde. Både for en selv, men også for ens partner. Derfor vil jeg gerne kunne hjælpe og give de bedste forudsætninger for, at der er tryghed, ro, nærvær og overgivelse til, hvad der sker. Det tror jeg, at alle par kan bruge. Man har så få fødsler i sit liv, så det skal være en god oplevelse. Du glemmer aldrig en fødsel, den fortjener at få al den opmærksomhed og kærlighed, den kan få,” slutter Sofie Bjerrum.

Læs mere om uddannelsen på Fødselsterapeuten.dk.